zaterdag 14 mei 2011

Steve Stevaert

Steve Stevaert


De tolerantie voorbij
De voormalige voorzitter van de SP.A heeft het in zijn zelfgeschreven boek over de migratie en hoe deze al dan niet  druk uitoefent op de samenleving. Het boek gaat niet over het toestaan van migratie maar hoe we met deze migraties omgaan en de gevolgen van migratie. Levensbeschouwing is iets dat zich thuis in de huiskamers afspeelt en waar de politiek zich niet hoeft mee te bemoeien, maar misschien worden er hier vergissingen gemaakt en speelt levensbeschouwing wel een belangrijke rol voor de politiekers. We zien nu al in onze nabije buurt verschillende religies, bv. Hoofddoeken op straat, Chinees Nieuwjaar in Antwerpen, de gebedshuizen,..


Als je de krant openslaat of het nieuw opzet hoor of lees je wel vaker over deze levensbeschouwelijke conflicten en moest de politiek zich hiermee wel bemoeien. Levensbeschouwing en religie liggen erg gevoelig en kan leiden tot discussies, conflicten,..
Ook de vernieuwde, moderne wereld waarin we leven draagt zijn steentje bij, migranten houden contact met hun familie, verwisselen informatie uit. Er komen vele nieuwe religieuze groepen in Europa en ook al zien we deze niet meteen, ze zijn er wel en actiever dan ooit ervoor.
Ook de politiek s zich bewust geworden van deze verschillende religies en moeten hiermee rekening houden omdat ook zij een invloed inoefenen op hen.


Dan hebben we nog het ‘ geloven zonder ergens bij te horen ‘, mensen geloven nog wel maar sluiten zich niet meer aan bij een partij. Stevaert is er van overtuigd dat staat en kerk gescheiden moet worden gehouden, maar dat betekent niet dat er  niet meer over religie mag worden gesproken. Mensen laten zich nu eenmaal leiden door hun levensbeschouwing. De overheid zal dus rekening moeten houden dat levensbeschouwing wel degelijk belangrijk is voor mensen.


Door de massale toestroom van migranten komen er ook verschillende culturen in ons land, niet alle mensen zijn hiermee opgezet. De mensen die al lang in die wereld wonen voelen zich niet meer ‘ thuis ‘ in hun land, of zelfs in hun gemeente. Omdat religie voor vele een houvast is en zeker voor deze migranten, uiten ze deze ook wat soms tot conflicten kan komen met diegene die al lang in die wereld wonen, dit wordt dan samenlevingsproblemen genoemd.
Ook is verdraagzaamheid belangrijker geworden in onze samenleving, net omdat we met deze verschillende culturen samenleven moeten we trachten geduld op te brengen naar deze andere culturen toe, dit is beter dan elkaars overtuigingen te veroordelen.


Als besluit zegt Steve Stevaert dat we moeten praten met elkaar, daarom heeft hij deze bundel geschreven. Welke normen en waarden willen we samen delen, hoe we in alle vrijheid onze levensbeschouwing kunnen beleven. Zo een samenleving wil iedereen tenslotte liever dan een samenleving met wantrouwen en conflicten. Verdraagzaamheid en nieuwsgierigheid dragen hier enorm aan toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten