vrijdag 19 augustus 2011

Organisaties van baby tot volwassenen

Mushi is niet de enige organisatie die zich inzet tegen kansarmoede, hieronder geef ik nog een beetje meer uitleg over enkele organisaties waaronder: De Wurpskes, ’t Lampeke en Het Wijkgezondheidscentrum. Ik onderzoek wie ze zijn, wat hun doel is en wat ze doen voor de kansarme mensen.
Doordat ik deze drie organisaties bespreek kom ik voor zowel de baby, de peuter, de kleuter als de volwassen ouder tot een oplossing voor hun verschillende problemen.

1. De Wurpskes

1.1. Wat is het?
De Wupskes is een kinderopvang waar kinderen tussen 0 en 3 jaar terecht kunnen voor de prijs van € 1.75 waar zowel luiers als eten en nog veel meer is inbegrepen. De kinderen worden in een verticale groep geplaatst, dit wil zeggen dat er in 1 groep zowel baby’s als peuters zitten. Deze werking besteedt naast aandacht aan de band tussen ouder en kind ook ontzettend veel aandacht aan de ouders als individu.
1.2. Doel?
Deze werking heeft als doel elk kind en zijn ouders de kans te geven om te zijn wie ze willen zijn en om voldoende draagkracht te ontwikkelen om volwaardig te functioneren binnen de complexe maatschappij.
1.3. Wat doen ze?
- Ze bieden opvang tussen 7u. en 17u.
- Ze zoeken samen met de ouders oplossingen voor opvoedingsproblemen zoals bijvoorbeeld: niet eten/slapen, continu huilen, driftbuien,… Een oplossing voor deze problemen zoeken doet de werking aan de hand van huisbezoeken waarbij ze het normale ritueel van het kind kunnen bijwonen.
- De ouders steun bieden en zorgen dat ze meer zelfvertrouwen krijgen.
2. Fabota

2.1. Wat is het?
Fabota is een buitenschoolse kinderwerking voor kinderen tussen 2.5 en 14 jaar. Naast naschoolse opvang  organiseert Fabota ook een gevarieerd aanbod aan huiswerkbegeleiding, spelactiviteiten, sportactiviteiten en speelpleinwerking. Fabota biedt veel aandacht aan onderwijs en taal bij de kinderen die naar Fabota komen.

2.2. Doel?
Fabota heeft als doel om kinderen die kansarm zijn ook een toekomst te bieden door hen te ondersteunen bij het onderwijs. Daarnaast hebben ze als doel de ouders van kinderen te ondersteunen in de opvoeding van hun kind.

2.3. Wat doen ze?
- Vangen kinderen op na school en tijdens de schoolvakanties
- Ondersteunen ouders bij het opvoeden van hun kinderen
- Ondersteunen kinderen bij hun huiswerk
- Bieden spel, sport en speelactiviteiten aan voor kinderen tussen 2.5 en 14 jaar.


                                3. ‘t Lampeke

3.1. Wat is het?

’t Lampeke is een buurtwerking die gevestigd is in Leuven en vooral met vrijwilligers werkt. Ze richten zich tot mensen uit de buurt en omstreken die maatschappelijk kwetsbaar zijn of het dreigen te worden. ’t Lampeke biedt buurtbewoners van dinsdag tot vrijdag zowel ’s middags als ’s avonds een maaltijd aan. Ze helpen de mensen met individuele vragen en begeleiden hen rond de onderwerpen wonen, gezondheid en cultuur.
3.2. Doel?
Het algemene doel van deze instelling is werken aan de leefbaarheid in de Ridderbuurt en het doorbreken van kansarmoede en sociale uitbuiting. De specifieke doelen van ’t Lampeke zijn onderanderen:
 - Het vergroten van de draagkracht  van bewoners en bewonersgroepen uit de buurt.
 - Werken aan sociale vaardigheden van mensen in armoede.
 - Re- integratie van mensen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk
 - Doorbreken van het sociale isolement waar sommige mensen in zitten
3.3. Wat doen ze?
 - Ze vangen de mensen op tussen 11u. en 19u.
 - Ze bieden maaltijden aan (€3 voor volwassenen en €1.5 voor kinderen onder de twaalf jaar)
 - Ze bieden de mensen hulp bij het invullen van administratieve formulieren (vb: belastingsformulier)
 - Ze gaan jaarlijks op vakantie met kansarme mensen voor een laag tarief
 - Ze doen verschillende uitstappen en activiteiten
 - Elke dinsdag komt er een juriste langs om hen te helpen bij het oplossen van juridische problemen.
Kortom ’t Lampeke biedt steun en hulp aan kansarmen waar het nodig is!
                                     4. Wijkgezondheiscentrum

4.1. Wie zijn het?
Een werking die zich inzet voor de gezondheid van kansarme mensen. Ze bieden hun hulp aan waar dit nodig is en schakelen kansarme mensen door naar externe personen indien dit van nodig is.
4.2. Doel?
Men wil de mensen een kwaliteitsvolle gezondheidszorg bieden, die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is, ongeacht de afkomst, stand of rang.
4.3. Wat doen ze?
Het wijkgezondheidscentrum is een instelling die medische hulp biedt in de eerste lijnszorg. Hiertoe behoren artsen, kinesisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. En dit alles gebeurt volgens een forfaitair systeem, dit betekent dat het wijkgezondheidscentrum elke maand een bepaald bedrag (bepaald door het RIZIV) krijgt van de mutualiteit voor een welbepaalde patiƫnt (die werd ingeschreven in het centrum).




Bronnen:
- DEWAELE, A., Thuis in de wijk, brochure, 't Lampeke, Leuven,  2010-2011.
- WIERCKX, D., Wijkkrant, brochure, Ridderbuurt, Leuven, 2011.
- WIERCX, D., Buurtflits, brochure, 't Lampeke, Leuven, 2011
.
http://wurpskes.lampeke.be
- http://fabota.lampeke.be
- http://lampeke.be
- http://vwgc.be




Geen opmerkingen:

Een reactie posten